Popüler Yayınlar

8 Aralık 2010 Çarşamba

Yaşam Mimarı Modernite

          ''Dünyayı dolaşan gemici Ulyyse ile yalnız zanaatkar Robinson'un hikayesindeki evrensel toplumsallaşma, bu nedenle,burjuva çağının sonunda ortaya çıkan  mutlak yalnızlığı başından beri içermektedir. her ikisi de ancak  diğer insanlardan tamamen ayrıyken tümlüğü gerçekleşmektedir''.(MAX HORKHEIMER)
(Münekkite  mukaddime ile başlamak icap etti yine. ve emin olun bütün yazının da ana temasını oluşturdu.)

         Modernite nedir? Aslında muğlak bir kavram ...  Ya da geleneksel tüm diğer kültürlere karşı duran karakteristik bir uygarlık tarzı  aslında sözcüğün kendisi yeni olsa da  süreç daha eskilere dayanıyor  bazı  avrupai yazarlara göre  modernite tarih olarak rönesansla başlar  Herkesin kendine özgü yaşayarak kendine özgü giymesiyle  modanın oluşumu  modernitenin nihayet tarih raflarında   yer almasına bi nevi katkı sundu.
       Geleneğin bütün kültürlerde aile bazında ortaya çıkarak kuşak çatışmasını tetiklemesi  ile  insanlar modernlik ve aile arasında seçim yapmak zorunda kaldı. bazı güruh topluluklarda uygarlık kavramı hala tartışılmaktadır. 
      gelenekse ister politik olsun,ister ideolojik ,ister dini  ya da psikolojik  tamamen ailevicilik tarafından tohumlanır. Bu durumda modernitenin gelenekle ilişkisi her zaman için bu ailevicilikle bir karşıtlık  tarafından belirlenir. Hatta modernitenin temel karakteri bu karşıtlıktır. Ama aileviciliğin  en açık tezahür  bulduğu biçim olan otoriteden bu kadar kolaylıkla kurtulunamaz.
      modernite kavramı bu şekilde yayılacağından zaman içerisinde güçlü eleştirilere de maruz kalacaktır. ve toplumlar aslında bilinç ve eğitim sınavını moderniteyle olmuştur. Batı kültürünün oryantalistlere göre bir bakıma demokrasi ve özgürlüklerle (özgürlükten kasıt bireysel özgürlük değil )
daha önce tanışmasına neden olmuştur. Tabi bu konuya değinirken batıdaki aile tanımının doğuya nazaran daha esnek olmasında moderniteye  bir bakıma öncü olma olasılığı sunmuştur.
                      MODERNİTE KARŞITLIĞI
      Modernite karşıtlığı her dönemde baskın çıkabilir . Modern zamanlardaki modernite karşıtlığı başka , bir yerde bireyleşmenin  ''çocukluk hastalıkları'' diye adlandırdığımız   ve tümüyle  yitirilen ailevi  topluluk özleminin getirdiği şeydir. 20 yüzyılda faşizmi nazizmi tanıdık. (sol oluşumlardan daeklenebilir) Günümüzde  kökten dinciliklerin  yükselişine tanık olmaktayız  bunlar bir bakımada holizm içerir. ve tarihte derin yararlar bıraktığıda söylenebilir.
        GÜNÜMÜZDE MODERNİTE
Bu gün içinde bulunduğumuz sivil toplum örgütleri veya sosyalizmi veya anarşiyi ideoloji olarak savunan örgütlere baktığımızda bir bakıma modernite karşıtlığı ve holizm mantığına bürünüldüğü açık  şekilde görülmektedir  Ancak bu konuyu neden kimsenin eleştirmediğine anlam veremyiorum en azından okuduğum eleştirilerde genelde yapıcı ve şakşakcılardan gelen eleştiriler...
 21 yüzyılda holizm mantıklı ilerleyen örgütler bireyler arasından seçilen  ve sivrilmekte olan bireyleri  düşünce yandaşlarına dayatır.  ve bu görüşü desteklerken kumanda görevi gören birey ''arada kalmanın'' zararıyla  modernite bazında evrimini düşsel olarak gerçekleştiremez. Ona dayatılan ve her konferans veya toplantıda  görüşü istenen kumanda birey artık kendi düşüncesini değil örgüt adına reel ve gerçek kıstasları  görüş olarak belirleyecektir.Günümüzde  modernite bireyin aileden kopmasına marjinal fayda sağlarken bireyin kendi görüşünü zarara uğratabilir.holizm mantıklı örgütlerdeki kumanda bireylerin örgütü temsil amaçlı gittikleri siyasetler toplantılarında veya  yerel toplantılarda kendi düşüncelerini değil örgüt düşüncesini yansıtır. çünkü bireylerin tam olarak kendisini yansıttığı bir örgüt olamaz ve bu bir ütopyadır. bireyler ancak ve ancak yeni gelen bireyleri kazanmak için onlara özel durumlarda söz hakkı verir pohpohlanma amacı güdülür. Bu da  holizmi hala yani 21. yüzyılda saygı görüp kullanıldığının sebebi olmalıdır. peki bireyin saygı görmesi mi ?Yoksa bireyin düşüncesinin azda olsa ortak olduğu bir kişiliğe bürünmeyen  düşüncenin saygı görmesi mi ? 


      
        

2 yorum:

  1. Konunun çok geniş olması ve benim değinmek istediğim farklı boyutlar nedeniyle belki tam olarak bir bütünlük olmaya bilir geçiş aşamalarında ise çok uğraşamadım çünkü amaç geçişi düzenlemek değildi.

    YanıtlaSil
  2. resimin üstündeki başlıkla çok ilgili olması ve aslında benim en çok değinilmesi gerektiğini düşündüğüm kısma sadece stöler üzerinden vurman kızım sana sölüorum gelinim sen misali aslında gerçekçi olmuş şimdiden düşünmeye itti holizm mantığı ve tüm çevre çeper oluşumlar konunun bütünlük kazanmasına gelince zaten anlatmak isteğin konu gerçekten çok yaygın bu çok normal ki sende zaten bunu açıklamışsın ama gerçekten son bölüme eklenmesi gereken aşırı derecede çok şey var çünkü heleki holizm ve modernite aynı zeminde ise

    YanıtlaSil